Wycieczka na górski szlak – co warto zapakować do plecaka?

Każdego roku przybywa osób stawiających na aktywne formy spędzania wolnego czasu. Leniwe spędzanie czasu na piasku dawno przestało być modne. Staje się raczej sygnałem tego, że nie dbamy o własne zdrowie oraz kondycję fizyczną, a jednocześnie nie mamy żadnych ciekawszych zainteresowań. Ci, którzy cenią sobie wyprawy w góry, muszą pamiętać o odpowiednim ekwipunku. Z pewnością przyda się palnik turystyczny oraz żywność liofilizowana.
liofilizacja
Author: Chuck Feder
Source: http://www.flickr.com
Żywność liofilizowana większości z nas kojarzy się z trwającymi wiele dni eskapadami w naprawdę wysokie górskie szczyty. To po tego rodzaju żywność sięgają najczęściej himalaiści, którzy zdobywają najwyższe szczyty na świecie. Czym jest taka żywność? Jest to pożywienie, które poddawane jest procesowi liofilizacji. Polega on na suszeniu po uprzednim zamrożeniu. W czasie tego procesu wykorzystywane jest bardzo obniżone ciśnienie. Żywność liofilizowana cechuje się również tym, że odparowywana jest z niej woda. Usunąć należy minimum 70% wody. Taki proces konserwowania gwarantuje to, że jedzenie odporne jest na działanie rozmaitych bakterii, które wywołują procesy gnilne żywności - wybierz żywność liofilizowaną.




Za sprawą tego jest naprawdę trwała i na górskich eskapadach sprawdza się wręcz idealnie. Metoda liofilizacji pojawiła się po raz pierwszy podczas II wojny światowej przez Amerykanów. Na początku była stosowana do obróbki krwi, którą dzięki temu można było bez obaw o jej przydatność transportować na naprawdę niemałe odległości. Wraz z kolejnymi latami zaczęto wykorzystywać ją do konserwacji produktów spożywczych. Obecnie podróżnicy nie potrafią wyobrazić sobie bez niej przetrwania w wysokich górach.

www.wgl.pl
Author: Ashley Van Haeften
Source: http://www.flickr.com
Palnik turystyczny nie pełni może tak ważnej roli, jak żywność liofilizowana, ale jest też niezwykle przydatny. Chociaż może zostać zastąpiony własnoręcznie wznieconym ogniskiem, ale to wymaga już o wiele większego zachodu. Trzeba bowiem uzbierać chrust, a następnie go podpalić, co nieraz może okazać się bardzo trudne. Z pomocą palnika bez problemu uda się błyskawicznie i sprawnie ugotować ciepły posiłek na biwaku. Naprawdę oszczędza to czasoraz nerwy, które mogą wystąpić w sytuacji trudności z rozpaleniem ogniska. Palnik turystyczny i żywność , która konserwowana była metodą liofilizacji bardzo ułatwiają życie tych, którzy uwielbiają podróże i raczej nie śpią w ekskluzywnych hotelach. Dobrze jest o tym pamiętać.