Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/galeriacanvas.pl/includes/menu.inc).

Powitaj zimę z uśmiechem – odkryj niezawodny sposób na chłód!

Zimowe dni to nieprzyjemny czas dla zmarzluchów.
Najczęściej chcemy wtedy skryć się w cieplutkim domu i z rozgrzewającą herbatą usiąść do naszej ulubionej lektury tudzież do wybranego filmu. Ale czy zima musi być taka „zimna”?

Dowiedz się, co możesz zrobić, by uchronić się przed przenikliwym zimnem.

sweter
Author: Evelyn Hill
Source: http://www.flickr.com
Jest bez liku patentów na zabezpieczenie przed zimnem. Możemy pić dużo rozgrzewających płynów, schronić się przed nim w domu. Ale najlepszym sposobem jest odpowiednie ubranie.

Wełna – doskonały patent na zimę!

Wełna jest naturalnym włóknem pochodzącym z włosia zwierząt. Pozyskujemy ją przykładowo od kóz, owiec, lam, wielbłądów albo królików. Ze względu na swoiste cechy włókna, wełna jest wykorzystywana do wyrobu wysokiej jakości tkanin, dzianin a także włóknin. Wełna była znana od czasów starożytnych. Ta znakomitej jakości jest bardzo miękka, puszysta i wyróżnia się cienkimi włóknami, które mają długość od 4 do 12 cm. Taką niebywałą wełnę pozyskuje się z okrywy włosowej owiec rasy merynos. Z kolei z włosia kóz kaszmirskich uzyskuje się inny fantastyczny gatunek wełny tj. kaszmir. Grubsza wełna jest uzyskiwana z włosia owiec długowełnistych i nizinnych. Włókno wełny pochodzącej od tych zwierząt może osiągać długość nawet do 40 cm. Dzianina wełniana jest niezawodnym zabezpieczeniem przed chłodem.

Wełna gotowana: co to takiego?

Jeżeli w swojej szafie znajdziesz berety, szaliki albo swetry, najprawdopodobniej są one wykonane właśnie z gotowanej wełny. Wełna gotowana (inaczej wełna parzona) r?wełna (zobacz producent wełny gotowanej)się od standardowej wełny tym, iż jest bardziej zbita. Z jakiego powodu? Dlatego, iż została uprzednio poddana obróbce termicznej i w związku z tym skurczyła się. Podczas obróbki wełna kurczy się o ok. 20-30% swojej objętości! Dzięki temu wełna gotowana jest znacznie cieplejsza, znakomicie sprawdza się w zimowe dni. Dodatkowo w przeciwieństwie do tradycyjnej wełny, jest mniej podatna na zabrudzenia i co ważne nie przyczynia się do powstawania reakcji alergicznych, takich jak: swędzenie albo dokuczliwa wysypka.



Jakie jeszcze zalety ma parzona wełna?

sweter z wełny
Author: McArthurGlen Designer Outlets
Source: http://www.flickr.com
W odróżnieniu od normalnej wełny jest miękka, bardzo przyjemna w dotyku. To elastyczny, mięsisty a także lejący materiał, niejednokrotnie używany w krawiectwie.
Dodatkowo – oprócz tego, że świetnie chroni przed mrozem, z powodu swego składu, dzianina wykonana z gotowanej wełny jest przewiewna, pozwala oddychać naszej skórze.
Z wełny parzonej powstają również świetne sukienki, garsonki, tuniki, płaszcze i kurtki na zimę.
Aby mieć pewność, że nasz wełniany płaszcz tudzież kurtka w odpowiedni sposób zabezpieczą nas przed mrozem należy je uprzednio ocieplić.
Z gotowaną wełną, każdy zmarzluch powita mroźne dni z radością!